|

GLÆDELIG JUL

Så nåede vi frem til den 24. december, og nu bliver det snart juleaften.
PingvinNyts juleskribent håber, postbuddet har bragt jer masser af glade julehilsner…

GLÆDELIG JUL – 

KOM POSTEN..?

Af Kurt Villy Svendsen

Efter alle de dramatiske lidelser postbuddet fra forleden gennemgik, kan man godt komme i tvivl, men naturligvis kom juleposten – også i år, for posten SKAL som nævnt ud, og jeg håber, alle ærede læsere hver især har fået julekort fra venner, bekendte og familie, for julekort hører sig nu engang højtiden til. Helst overbragt pr. post – om end buddet ikke længere er klædt i rødt; beklageligvis, for det moderne intetsigende, blågrumsede svenske arbejdstøj tangerer jo hærværk.

Eller makværk. Der er frit slag i julebolledejen.

I hvert fald kom postbuddet punktligt til jul i 1924, for da kom det danske nationalsymbol – det røde postbud – ekstra på mærkerne. Julemærkerne forstås.

Dagens lokalhistoriske motiv fra Hadsten rummer et gran posthistorie:

Johannes Nielsen i Hadsten sender ønsket om en glædelig jul til Kirstine Mikkelsen i Vinderup, men har glemt, at portoen for et brevkort er 15 øre.

Da afsenderen kun satte et 10-øres frimærke på forsendelsen, blev kortet sat i strafporto, som var det dobbelte af den manglende frankering.

10 øre er herefter påklæbet som portomærke og opkrævet hos modtageren.

Den kære, ofte med længsel ventede røde brevomdeler, optræder på julemærket 1924 med hele to personer: Det store postbud siges at symbolisere frimærket; det lille bud viser julemærket.

Julemærket 1924 markerer Postvæsenets 300-års jubilæum, og mærket blev skabt af en tegner, som også er mesteren bag et stort antal postkort: Rasmus Christiansen.

Christiansen blev født i Bjertrup ved Hørning den 13. februar 1863 (død 11. november 1940), og han rummede et talent, der spændte vidt, begyndende med en uddannelse som maler.

Evnerne som tegner viser sig i de talrige, smukke postkort, Rasmus Christiansen har beriget os med. Postbude optræder ofte i Christiansens værker, ligesom militærliv stod hans hjerte nært.

Bemærk: Rasmus Christiansen har fået et postbud med i døren

Landskaber, skibe, børn, smukke kvinder og hestetrukne slæder og vogne i vintermiljø:

Rasmus Christiansen var god til det hele, men én ting findes sjældent fra denne kunstners hånd: Nisser!

Indtil videre er jeg kun truffet på et enkelt eksemplar, men hører gerne, om andre kender til flere nissekort fra denne dygtige tegner.

Ved Hadsten postkontor huskes stadig det gamle postbud, som på en bitterlig kold dag ved juletid følte Ødum-ruten længere end normalt. Den blåfrosne næse blev gnedet grundigt undervejs af stive fingre, som i ny og næ måtte søge varmen inde i armhulerne under den tykke postfrakke.

Pludselig kom en trivelig kone frem fra et ydmygt husmandssted ved Røved.

Hun holdt meget af sit postbud, og da han netop denne dag overrakte hende et par julekort fra familien i Randers, sagde hun:

-Post – vil du ikke med ind og have en kop kaffe og et spejlæg..?

Det ville posten gerne, så han trak frakken af og hang den op på et søm i gangen. Kasketten smed han på en mælkejunge. Lige som posten trådte ind i stuen, lød der et vræl fra køkkenet:

-KAT – vil du SÅ se at komme ud af min stegepande..!

Flere af Christiansens postbude kæmper med juleposten

I min egen familie så vi også frem til landpostens tilsynekomst gennem de meterhøje snedriver, som altid dækkede landskabet i 50´erne. Til tider kunne man kun se det sølvglimtende etatsmærke i toppen af kasketten, når brevbæreren med cyklen over skulderen kom til syne på den tilsneede kommunevej.

Mine bedsteforældres postbud var meget samvittighedsfuld i sin gerning som landpost. Alligevel var han kendt for ikke så sjældent at aflevere breve forkert.

Fik han en øl for meget på ruten – eller en snaps, ledsaget af et glas Kijafa – hvad sådanne bude til tider kunne blive udsat for, kneb det med at tyde adresserne.

Posten ville imidlertid også gerne have klarhed over, hvem brevene var fra. En dag sad han og tøede op ved køkkenbordet hos mine bedsteforældre, medens han nød en lille svirper og en Comtesse-cerut.

Et af brevene vendte og drejede han flere gange i hånden. Til sidst udbrød posten:

-NEJ, se nu det brev her. Det ka´ a æ´ forstå, hvem ka´ være fra…

Min bedstefar satte sin kop på bordet og løftede det ene buskede øjenbryn.

Så brummede han:

-Neiij – men a tøws´, det er store sager, hvis du ka´ holde rede i, hvem det er til, post..!

Kurt Bud – under omdeling på Langskov-ruten…

Nej – det har aldrig været problemfrit at være post, selv om de gamle julekort med nisser, grise, katte, egern, geder og postbude oser af hjemlig julehygge.

Kortene minder mig om de gange, jeg hen ad eftermiddagen vendte hjem fra juledagenes postomdeling i eller omkring Hadsten.

Så stod Hanne klar med kaffen og en snaps – tilsat en pandekage med brombærsyltetøj og Nutella.

Således også den Juleaftensdag, hvor hun fortalte mig, at vor egen landpost var budt ind til formiddagskaffe.

De snakkede lidt om vejret, og idet posten tyggede en ekstra gang på den sidste bid brød, kiggede han eftertænksomt op og sagde:

-Sig mig engang, Hanne – var der sennep på den ostemad?

-Nej, Poul, sagde Fru Svendsen – det kommer jeg da aldrig på…

-Nå, så var´et sgu´ nok en hveps. Det krasset´ lidt i halsen…

Dermed nåede vi frem til juleaftensdag. Tak til de tålmodige, der holdt ud i striden med nisser og andre uhyrer, for vi kom vidt omkring i december. Indledningsbilledet er af Alfred Schmidt, 1910, og det afsluttende motiv står Ludvig Møgelgaard for, 1920. Man kan ikke komme igennem en decemberkavalkade uden disse fortrinlige kunstneres julemotiver.

Nu er der kun ét tilbage; det er de gode ønsker:

Jeg håber, at antallet af godteposer bliver fordoblet i år, og at julelysene vil skinne som aldrig før og varsle glæde. Gid børneøjnene – og de gamles med – stråler af forventning, og lad kræmmerhusene bugne af slik, dadler og pebernødder.

Må anden, flæskestegen og rødkålen dufte af ægte jul, og gid de sukkerglaserede kartofler vil smage som en vidunderlig himmerigsmundfuld.

Lad den varme risengrøds kanelsukker være sød og sprød, så smørklatten smelter, gylden og lækker, og husk en skål på loftet, så julefreden bevares.

Glædelig og velsignet jul til jer alle..!

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Uhyggen breder sig hos Modelbane Europa

Uhyggen breder sig hos Modelbane Europa

Modelbanen inviterer børnefamilier og bedsteforældre og børnebørn til halloween-workshop i skolernes efterårsferie ... læs mere
Ny landdistriktspolitik med fokus på fællesskaber, samarbejde og det gode liv

Ny landdistriktspolitik med fokus på fællesskaber, samarbejde og det gode liv

Byrådet har godkendt forslaget til en ny politik for landdistrikterne med titlen ”Livet i landdistrikterne – fællesskaber for alle” ... læs mere
Nyt byggeri i Hammel giver borgere med hjerneskade bedre muligheder for træning

Nyt byggeri i Hammel giver borgere med hjerneskade bedre muligheder for træning

Nye fysiske rammer skaber bedre forudsætninger for rehabilitering af borgere med kompleks erhvervet hjerneskade. Det viser en ny evaluering fra forsknings- og konsulenthuset DEFACTUM ... læs mere
Favrskov Kommune er med i landsdækkende samarbejde, der skal frigive tid i hjemmeplejen

Favrskov Kommune er med i landsdækkende samarbejde, der skal frigive tid i hjemmeplejen

Favrskov Kommune træder nu ind i skaleringsprocessen 'Sammen om ny teknologi og centraliseret respons'. Samarbejdet skal føre til nye løsninger, som kan øge trygheden for borgere i eget hjem og frigive tid blandt medarbejdere i hjemmeplejen ... læs mere
ÆLDRE SAGEN HAR BÅDE RIS OG ROS TIL BUDGETTET

ÆLDRE SAGEN HAR BÅDE RIS OG ROS TIL BUDGETTET

De tre afdelinger af Ældre Sagen i Favrskov har indsendt et fælles høringssvar til det kommunale budget for 2024-2027 ... læs mere
UGENS NATURBILLEDER nr. 46

UGENS NATURBILLEDER nr. 46

September går på hæld og vi har passeret efterårsjævndøgn, hvilket betyder, at vi nu er gået ind i vinterhalvåret. Dette er dog svært at fornemme på ugens vejr, som byder på løvfaldssommer, altså over 20 grader tre dage i træk ... læs mere
Ambulancen kommer senere frem. Borgmester og gruppeformænd trækker på skuldrene!

Ambulancen kommer senere frem. Borgmester og gruppeformænd trækker på skuldrene!

Responstiderne på selv de alvorligste udrykninger øges, så alvorlige hændelser som ulykker, hjertestop mv., hvor man ringer 112 må vente længere på hjælp. Det får hverken forvaltning, borgmester eller flere gruppeformænd i byrådet til at protestere – endsige reagere ... læs mere
Mette er Favrskovs nye sundhedschef

Mette er Favrskovs nye sundhedschef

Favrskov Kommune har valgt 51-årige Mette Bødiker Vestergaard til stillingen som sundhedschef. Mette Vestergaard tiltræder i jobbet 1. november 2023 ... læs mere
På jagt efter flere frivillige hjerteløbere

På jagt efter flere frivillige hjerteløbere

I Danmark har vi en rekordhøj overlevelse efter hjertestop uden for hospital – særligt i det offentlige rum. Ambitionen er, at endnu flere skal overleve, og ny dansk forskning viser, at de fleste hjertestopoverlevere vender tilbage til et godt liv ... læs mere
Nye boligskatteregler fra 2024 – det betyder de for dig

Nye boligskatteregler fra 2024 – det betyder de for dig

Ro på skatten trods højere vurdering ... læs mere
18 busser og seks biler udsat for groft hærværk

18 busser og seks biler udsat for groft hærværk

To drenge sigtet – den ene fra Favrskov ... læs mere
Har du et barn mellem 10-13 år?

Har du et barn mellem 10-13 år?

I Danmarks Motions uge, kan dit barn helt gratis og uforpligtende komme og være med på vores Børne Bootcamp hold Torsdag kl. 18:30-19:15 ... læs mere
Loading...