LIVETS VAND…
Af Kurt Villy Svendsen
Overskriften hentyder ikke til det noksom bekendte desinfektionsmiddel fra Aalborg Spritfabrik, men derimod til dagens julemærke fra 1905, hvor tegneren Hans Viggo Westergaard, født 29.juni 1870 i Horsens, står bag motivet.
Mærkets titel er ”Børn ved Kilde” og viser børn, der drikker af sundhedens vand.
Westergaard er endvidere ophavsmand til adskillige julekort – alle fornemt udført, hvad enten det drejer sig om nisser eller landskabsmotiver, og jeg viser nedenfor et par eksempler på hans færdigheder, som blandt andet omfatter en hel stribe nisser i gadebilledet fra Randers og en herlig nissetransport, trukket af stude, fra den jyske hede – dagens indledningsmotiv.
Pigen og drengen glædes over kildens rislende, sunde vand; den kilde som forhåbentligt vedvarende ville risle sig stor, så datidens svøbe – tuberkulosen – kunne blive udryddet og sikre Danmarks børn en sund og sygdomsfri opvækst.
Til det formål var indtægterne fra salget af julemærker et væsentligt bidrag, og i 1905 blev mærket trykt i 5 millioner eksemplarer.
Dagens næste julekort er også noget for sig: ”Telegrafnissen” er tegnet af en af mine yndlingskunstnere – Alfred Schmidt – født den 3. maj 1858 i Horsens.
Schmidt har tegnet et utal af finurlige gammel- og ungnisser i de mest fantasifulde opstillinger, og det viste kort blev allerede i 1890´erne udgivet som et kartonkort til at sende i brev.
Senere blev det trykt til brug på det åbne julekort, og her er kortet anvendt i julen 1905, men det er ældre, for kortet er af den gamle type, hvor der kun måtte skrives på billedsiden.
Hilsenen er beregnet til at stå på nissens lille telegramblanket og eventuelt i sneen. Først fra sommeren 1905 gav Postvæsenet tilladelse til, at der måtte skrives på portosiden, og det todelte kort, som stadig kendes, blev skabt.
Kortet blev sendt til Mathea Christensen, datter af skomagermester Søren Lading Christensen, Søndergade 16 i Hadsten.
Bemærk det usædvanlige stempel fra Nærum: Et såkaldt stjernestempel, som kun blev brugt i fem år og sendt som banepost på strækningen København-Holte.
Desuden endnu et postkort, anvendt som julehilsen. Et fantastisk motiv – Hadsten Højskole i håndkoloreret udgave – og igen af den gamle type med skrivefelt på billedsiden. Selv om vi er ved juletid 1905, har de nye kort endnu ikke vundet indpas.
Det er A. Dannemand, som ønsker købmand Mogensens kommis, Rasmus Jacobsen i Randers en glædelig jul.
Familien Dannemand stammede fra gården ”Margrethesminde” i Vivild ved Lyngaa tæt på Hadsten, men det er en helt anden historie…
Mathea Christensen var i øvrigt en boglig stærk pige, som fik megen ros af skolebestyrer J. K. Hansen i realskolen, men alligevel valgte hun den huslige linie, hvor hun 16 år gammel begyndte at arbejde på Hadsten Afholdshotel, ejet af arkitekt N. P. Egestad.
I køkkenet regerede imidlertid fru Annine Egestad, og hun var striks. De fem piger, etablissementet til stadighed havde brug for, blev ustandseligt skiftet ud.
-En dag følte jeg mig så forulempet og uretfærdigt behandlet, at jeg grædende løb hjem; gennem hele Østergade og tværs over jernbanesporene med skørterne og forklædet flagrende omkring benene, fortalte Mathea engang.
Medens hun klagede sin nød til moderen, kom skomageren ind fra værkstedet.
Da Søren Christensen hørte, datteren var løbet af pladsen, var kommandoen ikke til at tage fejl af:
-Den slags gør man ikke. Nu løber du tilbage igen, lige så stærkt, som du kom!
-Det gjorde jeg så, tilføjede Mathea. -Og jeg blev der i øvrigt i otte år, så helt tosset har det vel heller ikke været…
Hans Viggo Westergaard – en af de gamle tegnemestre