DANMARKS FØRSTE JULEMÆRKE –
OG VERDENS…
Af Kurt Villy Svendsen
Forrige afsnit berettede om idéen til det, der blev verdens første julemærke – det danske fra 1904 – med Dronning Louise som motiv.
Dronningen sidder omgivet af blomsterranker og rigsvåbnet – et meget elegant mærke. ”Vi fører løver i vort skjold af hjerter tæt omsatte”, som der står i den gamle sang af Grundtvig.
Omkring julemærkets udgivelse i 1904 bragte datidens store ugeblad ”Illustreret Familie-Journal” den 18. december følgende korte notits ved siden af et billede af mærket:
”En brillant idé.
Postekspedient Holbøll i København har haft den udmærkede idé at foreslå udstedelsen af et ”Velgørenhedsmærke”, som efter behag kan påklæbes breve”.
Julemærket fra 1904 er stadig let at finde blandt frimærkehandlere og på byttemøder, men det er straks noget vanskeligere at finde mærket på et julekort.
Jeg har samlet og interesseret mig for Hadstens posthistorie i over 40 år og har aldrig set et brev eller kort fra Hadsten, Lerbjerg eller Voldum med mærket fra 1904, så lokalt er det meget sjældent.
Jeg har drøftet julemærket 1904 adskillige gange med andre postkort- og julemærkeinteresserede, og der er en mulighed for, at mærket slet ikke er blevet solgt i Hadsten.
Det bør i den forbindelse huskes, at Hadsten i 1904 endnu ikke rådede over et postkontor, men kun en jernbanepostekspedition.
Datidens lille boglade i det nuværende Søndergade, ejet af J. B. Aastrup, omtaler ikke mærket i nogen af sine annoncer, og det er højst tvivlsomt, om jernbanepostekspeditionen har forhandlet julemærker i 1904. Alligevel kan datidens afsendere af julehilsner sagtens have benyttet mærket, som kunne købes i Randers og Århus.
Således presset må man gå på kompromis med samleområdet, og heldigvis er Laurbjerg med i Favrskov Kommune. Fra denne tidligere stationsby har jeg et virkelig godt julekort fra 1904, komplet med mærke.
At kortet samtidig indeholder en fin, lille lokalhistorie, gør det ikke mindre interessant.
Motivet, udgivet af Valdemar Tvenstrups Forlag i Randers, viser ”Nymølle ved Laurberg og Sluserne”. Kortet sendes med de hjerteligste jule- og nytårshilsner af familien Kr. Welling, og hilsenen gælder familien Raun på ”Løjstrupenggaard”.
Som det ofte ses, er julemærket placeret i kortets venstre hjørne, og da frimærket er sluppet uden om postekspeditionens stempel, har landpostbuddet på korrekt vis valgt at blækannullere mærket.
Jens Kristian Jensen Welling, født den 21.10.1843 i Gjessinggaard Mølle, Tvede Sogn, Nørhald Herred, var gift med Mathilde Louise Hansen af København.
Foruden at være Cand. phil. var Welling gård- og mølleejer i Nymølle ved Laurbjerg, hvor også sønnen – Johannes Welling – boede.
Det skal vise sig at blive Kristian Wellings sidste jul, for den 16.6.1905 afgik mølleejeren ved døden, kun 61 år gammel. Sønnen Johannes og hustruen, Ingeborg, overtog derefter Nymølle.
Det viste julekort er formidlet af et bud, som gik ud fra jernbanepostekspeditionen i Laurbjerg, hvor stationsforstanderen i 1904 hed Frederik Chr. Møller Honum.
Forstanderen boede i stationsbygningen sammen med fru Kathrine, 6 børn, en stuepige og en trafikelev.
Ja, svundne stationsbyer med alt deres brogede liv.
Snydes for en ægte dansk nisse anno 1904 skal de ærede læsere imidlertid ikke, og når han tilmed har et bierhverv – eller en Nebengesjæft på godt dansk – som postbud, bliver det ikke større.
Kunstneren Eigil Petersen er manden bag det i alle henseender nydelige julemotiv, og Petersen, der var født så langt borte som i Klaksvig på Færøerne (14.7.1876), udgav talrige spændende julekort, hvor en rigtig Gammelnisse – ofte med høj cigarføring – udfører dristige, frække julekunster overfor borgerskabet. Nyd Eigil Petersens hyggelige Gammelnisse som dagens indledningsmotiv.
Hvad kunne godtfolk i Hadsten ellers komme i julehumør over i 1904?
Jo – man kunne gå hen til ølhandler L. P. Mortensen i Nørregade og nyde hans glimrende produkter fra Ceres og dertil få et “Glædelig Jul” med i købet samt Mortensens vise ord: ”Ja – det løber op, det, der løber ned”…