Prisstigninger på stort set alt, gør det nødvendigt at spænde livremmen ind og ændre på sit forbrugsmønster.
Inflationen skønnes eksempelvis at koste en almindelig børnefamilie med to børn op mod 40.000 kroner mere om året til de daglige fornødenheder. Men det gælder ikke kun for børnefamilier – det gælder for alle danskere.
Dem med gas- og oliefyr eller el-radiatorer er særlig hårdt ramt på energiregningen.
Det gælder uanset alder og uanset tilknytning eller mangel på samme til arbejdsmarkedet. Dog kan ”arbejdsduelige” forsøge at afhjælpe situationen ved at tage ekstra- eller overarbejde. Hvis de vil…
Men der er en stor gruppe danskere, der kun vanskeligt kan skaffe sig ekstra indtægter, nemlig pensionisterne. Selv om priserne også stiger for de ældre…
Arbejdsmarkedet ”aldersdiskriminerer” generelt set de gamle, og de ældre har måske heller ikke længere kræfterne til at påtage sig endnu en tørn på arbejdsmarkedet.
Politisk og mediemæssigt er der meget lidt fokus på ”ganske almindelige” pensionister.
Bevares – de pensionister, der i forvejen får ældrecheck kan nu se frem til endnu en lille håndsrækning i form af 2. rate af den ekstra check, som Folketinget vedtog i september sidste år. Og denne mulige økonomiske håndsrækning er de svageste pensionister vel undt.
Samtidig barsler regeringen med endnu en check til særligt udvalgte pensionister, herunder dem, der i forvejen modtager ældrecheck, men også førtidspensionister, seniorpensionister og personer på diverse andre specielle pensionsordninger.
Men hvad med den største gruppe af landets pensionister? Dem, der alene må klare sig med folkepensionens grundbeløb og tillægsbeløb. Dem er der ingen planer om at hjælpe økonomisk igennem inflationskrisen.
Hvis man er gift/samlevende pensionist kan man maksimalt få 10.657 kroner om måneden. Alt iberegnet. Og oftest uden mulighed for at supplere med ekstraindtægt. Har man en opsparing, ryger pensionstillægget helt eller delvist. Så udbetaler samfundet ”rundhåndet” folkepensionens grundbeløb på hele 6.694 kroner om måneden…
Hvis man er studerende på SU, så er grundbeløbet 6.589 kroner – eller kun ca. 100 kroner mindre end en folkepension. Til gengæld står arbejdsmarkedet pivåbent for de studerende.
Overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked er netop skudt igang. Og alle eksperter forudser, at det bliver de vanskeligste forhandlinger i mands minde.
Uanset slutresultatet, så ender det med lønstigninger, som så efterfølgende også kommer de offentligt ansatte til gode. Det sørger den automatiske udligning for.
Og der bliver med stor sandsynlighed også politisk konsensus om at regulere SU-satsen meget hurtigt…
Men ”de ganske almindelige” folkepensionister bliver ladt alene tilbage på den økonomiske perron, fordi der politisk er indgået en aftale om, at folkepensionen altid reguleres med 2 års forsinkelse i forhold til lønudviklingen i samfundet som helhed.
Men priserne stiger altså her og nu – også for ”ganske almindelige” pensionister.
Så det ville klæde Ældre Sagen at komme på banen…
”SYNSPUNKT” skrives og redigeres af Pingvinnyt.dk’s redaktør, Eigil Jacobsen,
og sætter som oftest både respektløst og unuanceret fokus
på både store og små finurligheder, nyheder og tildragelser,
og hvor navnlig politik og politikere fylder meget.
Både lokalt, regionalt og nationalt.
Hensigten med klummen er alene at skabe debat og eftertanke,
og indholdet er alene udtryk for skribentens egne holdninger.