|

”AN APPLE A DAY, KEEPS THE DOCTOR AWAY”

Over min seng i starten af 1950’erne hang der et skilt: ”An apple a day, keeps the doctor away!”

Der dukkede en tegning op på min facebookside for nylig:
To ældre kvinder står på kirkegården og kigger på en grav. Så siger den ene:
– Han ville egentlig gerne have talt med lægen, men først skulle han lade computeren op, så skulle han downloade en app, så skulle han finde kommunens læger, så skulle han finde sin egen læge og genskabe koden med tal og små og store bogstaver, så skulle han finde et link til de ledige tider, så ringede han op og var nummer 18 i køen… og ja, han nåede det ikke!

Selvfølgelig skal vi være taknemmelige for al den hjælp, teknologien tilbyder os, men vi må leve med, at det går hurtigere og hurtigere, vi skal virkelige gøre os umage, hvis vi vil følge med. Fremtidsforskerne mener ikke det varer længe, før køleskabet selv køber ind, toilettet ringer til lægen, bilen bestiller tid på værkstedet, kæledyrsrobotter overtager det huslige arbejde, tomater reducerer risikoen for cancer og kartofler er beriget med virushæmmende stoffer.

Prøv engang at gå en tur rundt i Lyngå. Måske får du øje på en ganske almindelig Ford Taunus oppe ved Jørgen Mekaniker. Den har mere computerkraft, end der blev brugt i alle main frame computerne i hele Apollo-rumprogrammet.
Og tempoet bliver hele tiden sat i vejret. Da man opfandt telefonen, gik der 35 år før bare en fjerdedel af os havde den stående. Da man så fik ideen med fjernsynet, gik der kun 26 år. Så kom computeren, der gik 16 år. Internettet tog 7 år. Så var det tid til dvd-maskinerne, der gik 3 år. Og man kan selv fortsætte. Hvor mange kender du, kære læser, der ikke har en mobiltelefon i dag?
Det kunne være en lettelse, men det betyder jo også, at vi er på hele tiden. Og at vi hele tiden skal vælge, ikke bare mellem livretter og tv-kanaler, men hele tiden, frie lægevalg, frie sygehusvalg, frie skolevalg og frie bankvalg, der er frit valg mellem flere hundrede banker på nettet. Købmanden har ikke kun Hof eller Tuborg, Rema har hyldevis af øl fra mikrobryggerier. Man skal være alkoholiker for at følge med.

Forfatteren Kim Hundevadt kalder det ”subway syndromet” efter de populære sandwichbarer, verdens mest udbredte. I gamle dage kunne vi vælge en sandwich med skinke, ost og tun. I dag har en almindelig Subway 7 slags brød, 11 slags dressing, 16 slags kød, 8 slags grøntsager, koldt eller varmt, salt og peber… Regnestykket lander på 39.424 forskellige sandwich, tilberedt i en cafe på størrelse med en pølsevogn.

Hjælp, jeg vil have ferie! Men ferie er heller ikke nemt længere. Da jeg var barn skulle vi hver sommer vælge, om vi ville på camping eller ned til mormor og morfar. I dag kan arbejdende danskere komme om på den anden side af jorden for en god ugeløn.
Og uanset hvor man tager hen, kan man altid drøne ind på en fastfood cafe og få stillet sulten. Men man kan jo også gå den anden vej. Inge og jeg har snart boet i Svendborg et års tid, og de fleste af vores venner har besøgt os, vi skal snart have klippekort til de små hoteller og b&b’ere. Flere af dem har omtalt byen som en ”ferie, man aldrig vil hjem fra”.

Citta slow er en udløber af slowfood-bevægelsen, der opstod for længe siden, da McDonald forsøgte at åbne ved foden af den spanske trappe i Rom. Store demonstrationer, der først blev til slow food, siden til Citta slow.
Mig bekendt er det kun Svendborg og Mariager, der er blevet citta-slow-byer i Danmark. Officielt.
Men mange landsbyer er også citta slow.
Dejligt at bo i en langsom by. Øget livskvalitet, bæredygtighed, lokale produkter, omhu, udsyn, omtanke og gode naboer. Som i Lyngå. Så kan man altså godt lige undvære den nyeste I-phone…
Kan I huske dengang, man løftede røret, ringede til lægen og og bad om en tid, fordi man havde ondt i halsen?

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.



Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Tema: Efterårsferie i det fri ... læs mere
Fra Favrskov Kommunes facebookside:  ”Det giver så god mening, at vi kan hjælpe”

Fra Favrskov Kommunes facebookside: ”Det giver så god mening, at vi kan hjælpe”

Jesper, Line og Nasir arbejder alle på Jobcenter Favrskov i Hadsten, og så har de sagt ja til at være deltidsbrandmænd. Når alarmen går i deres arbejdstid, skal de på max fem minutter stå klar på brandstationen. Jobcentrets ledelse bakker ... læs mere
3 indbrud i Hadsten

3 indbrud i Hadsten

Der er de seneste 2 døgn anmeldt 3 indbrud i Hadsten ... læs mere
Fra løsgænger i byrådet til partimedlem

Fra løsgænger i byrådet til partimedlem

Byrådsmedlem Morten Bang repræsenterer nu Danmarksdemokraterne i byrådet ... læs mere
Borgmester Lars Storgaard reagerer på mistede arbejdspladser i Favrskov

Borgmester Lars Storgaard reagerer på mistede arbejdspladser i Favrskov

”Det er altid ærgerligt når vi mister arbejdspladser i Favrskov” ... læs mere
Socialdemokratiet vil det brede samarbejde – Liberal Alliance ønsker blå blokpolitik

Socialdemokratiet vil det brede samarbejde – Liberal Alliance ønsker blå blokpolitik

Af Isabell Friis Madsen, Borgmesterkandidat for Socialdemokratiet i Favrskov Kommune ... læs mere
Hadsten fik statslige job, der nu forsvinder igen

Hadsten fik statslige job, der nu forsvinder igen

Formentligt er det Arbejdstilsynet i Hadsten, der mister 5 årsværk i den statslige sparerunde ... læs mere
Norlys advarer kunderne: Falske sms’er florerer igen

Norlys advarer kunderne: Falske sms’er florerer igen

En ukendt afsender udgiver sig i øjeblikket for at være Norlys og truer med lukning af strømmen. SMS’erne er falske, og Norlys har politianmeldt sagen ... læs mere
UGENS NATURBILLEDER nr. 99

UGENS NATURBILLEDER nr. 99

Kom med til mark og skov på en oktoberdag med flot efterårsvejr ... læs mere
Biogasanlæg skal genere mindst muligt

Biogasanlæg skal genere mindst muligt

Af Thomas Storm, Ravskærvej 65, Søften, borgmesterkandidat for Venstre i Favrskov Kommune ... læs mere
Børn med “sultne hjerner” går til videnskab i Favrskov

Børn med “sultne hjerner” går til videnskab i Favrskov

I Videnskabsklubben kan videbegærlige børn prøve sig selv af som forskere hele efteråret. Det populære fritidstilbud er gratis og vender for 2. år i træk tilbage til Favrskov ... læs mere
365discount Hinnerup bygger om og får Normal som nabo

365discount Hinnerup bygger om og får Normal som nabo

365discount på Storegade 20 i Hinnerup bliver bygget om og udvidet til en større og mere tidssvarende butik. Ombygningen er så småt gået i gang, og den forventes af være færdig i slutningen af januar 2025 ... læs mere
Loading...