Det er vigtige rettigheder – sammen med også retten til at blive stillet for en dommer indenfor 24 timer efter at man er blevet arresteret, retten til at få erstatning hvis ens ejendom bliver eksproprieret og ret til at få offentlig forsørgelse hvis man ikke (længere) kan klare sig selv. Så selvfølgelig skal vi fejre grundloven. Den var et stort fremskridt. Men den bragte os ikke i paradis.
For det var jo primært de velstående mænd der havde fordel af grundloven af 1849. Den gav os ikke et demokrati for alle, men kun for ”»uberygtede mænd over 30 år med egen husstand, som ikke modtog eller havde modtaget fattighjælp”. Det var derfor kun omkring 15 % af Danmarks befolkning der fik stemmeret i 1849. Og i øvrigt havde kongen stadig så stor magt at der ikke var tale om et reelt folkestyre. Først efter halvtreds år kom der virkelige forbedringer.
Vi fik den første forbedring i 1901, da parlamentarismen blev indført. Det betød at kongen ikke længere selv kunne sammensætte regeringen, den opgave blev nu overladt til Folketinget. Den næste forbedring kom i 1915, hvor blandt andet kvinder og tjenestefolk fik stemmeret i 1915. Allerede få år efter, i 1920, kom den næste store forbedring da kongen i forlængelse af Påskekrisen blev sat eftertrykkeligt på plads. Og endelig blev Landstinget nedlagt i 1953 hvorefter magten alene lå i Folketinget. Men der er stadig plads til forbedringer.
Vi har stadig et øverste overhoved der ikke er folkevalgt. Ganske vist har kongen ingen reel magt i dag, og kongehuset er da også en anakronisme. Men en overflødig anakronisme. Og selvom vi har fået religionsfrihed, har Folkekirken stadig en særstatus ift. andre religioner inkl. ateisme. Desuden giver Grundloven ikke megen individuel beskyttelse; her er den klart overhalet af anden lovgivning. Men det burde jo være Grundloven der indeholdt forbud mod diskrimination af fx seksuelle minoriteter.
Den største mangel ved den nuværende grundlov er dog at den ikke ser fremad; den sikrer den nuværende befolknings rettigheder, men ikke de fremtidige generationers. Grundloven burde således sikre at de nuværende danskere er forpligtet til at overlade Danmark inkl. natur, miljø og klima i mindst samme stand som de overtog det.